Ei tuotteita ostoskorissa
PÄTKÄPAASTO RASVANPOLTTO
Missä tilanteessa minun tulisi valita pätkäpaasto? Mistä paastoamisessa on kyse? Mikä paasto sopii parhaiten rasvanpolttoon?
Tutustu pätkäpaasto rasvanpolttovalmennukseen ja aloita painonpudottaminen nyt! Voit noudattaa myös ilman liikuntaa.
Voit aloittaa valmennuksen heti!
Kesto 5 viikkoa.
Pätkäpaaston hyödyt
Pätkäpaaston hyötyjä ovat ehdottomasti sen helppo noudatettavuus ja mahdollisuus nauttia ruuasta, vaikka ollaankin dieetillä. Vahavan BURN- tuoteperheen rasvanpolttovalmennusten ydin on nimenomaan maailman herkullisimmat ruuat, eikä nälkää, vaikka poltetaankin rasvaa. Helppoutta lisää myös se, että samat ruuat maistuvat varmasti koko perheelle, eikä enää tarvitse olla ”dieettaajan ruuat ja muiden ruuat”. Paastomalleja on maailmassa paljon erilaisia, mutta varsinkin Vahavan valmennuksessa käytettävän 16/8 pätkäpaaston hyödyt kiteytyvät hyvin näihin asioihin. Se sopii painonpudotukseen erilaisista malleista parhaiten.
Pätkäpaaston ruokavalio
Pätkäpaastolla painonpudotus perustuu kalorivajeeseen, kuten kaikilla muillakin maailmasta löytyvillä dieeteillä. Erityisen verrattuna muihin dieetteihin pätkäpaastota tekee sen aikaikkunana toteutettu ruokailurytmi. Vuorokaudessa on 8 tuntia, jolloin syödään ja 16 tuntia jolloin ei syödä. Tästä tulee pätkäpaaston nimi 16/8. Kyse on yhdestä osapaaston muodosta.
Vaikka ruuat, joita tuon kahdeksan tunnin aikana syödään, ovat todella herkullisia, on pätkäpaaston ruokavalio tarkkaan suunniteltu. Osapaasto dieetillä pelkkä paastoaika ei itsessään laihduta, vaan kalorit täytyy jäädä vuorokaudessa miinukselle. Paastolla rasvanpolttoa ei siis tapahdu, jos kaloreita tulee liikaa paaston ulkopuolella. Pätkäpaastolla mitä syödään on siis tärkeää sen lisäksi, milloin syödään. Pätkäpaastolla verensokeri on myös yksi huomioitava asia. Liian pieni aikaikkuna syömisessä voi tuoda haasteita sen ylläpitoon varsinkin, jos yhtä aikaa harrastetaan liikuntaa.
Pätkäpaaston kesto / aikaikkuna
Paaston kesto Vahavan BURN- pätkäpaasto valmennuksessa on 16 tuntia. Tämä tarkoittaa siis aikaa, jolloin ei syödä. Pätkäpaaston syömisikkuna, eli aika jolloin syödään on 8 tuntia. Tästä tulee termi aikarajoitettu syöminen.
Pätkäpaasto 16/8 merkitään joskus myös toisinpäin, eli pätkäpaasto 8/16, mutta ne tarkoittavat samaa asiaa. Syy miksi olemme valinneet juuri tämän mallin osapaastosta, on sen loistava soveltuvuus rasvanpolttoon. Se on helposti noudatettavissa, koska syömisikkuna on suhteellisen pitkä. Hyvä puoli on myös se, että joka päivä saa syödä reilusti.
Osapaastoista on olemassa myös malleja, joissa on kokonaisia paastopäiviä. Nämä harvoin soveltuvat ylipainosta kärsiville, koska nälänsieto on yleensä huono. Alla on listattuna tunnetuimmat osapaaston muodot ja perusteet, miksi ne eivät ole painonpudotukseen yhtä hyviä, kuin 16/8 pätkäpaasto.
5:2 pätkäpaasto
Osapaaston tunnetuimmat mallit ovat 16/8 ja 5:2. Ylipainosta kärsivälle näistä kahdesta 16/8 on kuitenkin selkeästi parempi. 5:2 idea on syödä viisi päivää runsaammin ja kaksi päivää paastotaan.
Näinä kahtena päivänä kalorit pudotetaan 500 kcal tuntumaan. Tästä seuraa todella voimakasta näläntunnetta, jota ylipainosta kärsivä sietää yleensä todella huonosti. Kova nälkä tekee helposti ihan kenestä tahansa myös sosiaalisesti melko raskaan, eikä ympärillä kiristyvä tunnelma auta dieetin jatkuvuutta. Päinvastoin.
12/12 pätkäpaasto
Kuten nimestä voi jo päätellä, 12/12 pätkäpaastossa sekä syömisen että paaston aikaikkuna on 12 tuntia. Tämä alkaa olla jo niin lähellä normaalia syömistä, että vaikutus painonpudotuksen näkökulmasta on erittäin pieni. Koko paastoaminen tulisi ottaa käyttöön vasta siinä kohtaa, kun ruoka-aineet on vaihdettu ensin laihdutusta tukeviksi.
Mikäli ihminen on kykenevä syömään näitä puhtaita ruokia niin paljon, ettei paino putoa, tulee aikaikkunalla rajattu syöminen työkaluksi. Toki paastoamisen voi aloittaa 12/12 ikkunalla, mutta varmemmin tulosta saa 16/8 pätkäpaastolla. Dieetin jatkuvuuden kannalta tuloksien saaminen on kuitenkin kaikista tärkeintä.
14/10 pätkäpaasto
Tässä mallissa painonpudotuksen näkökulmasta ongelma on sama kuin 12/12 pätkäpaastossa. Tuloksien saamisen kannalta hieman pienempi aikaikkuna syömiseen olisi tehokkaampaa.
24h ja 48h paastot
Kun puhutaan nimenomaan laihdutuksesta, on nälkä avainasemassa. Jotta laihtuminen tapahtuisi, täytyy energian saanti olla alempi, kuin energian kulutus. Tämän asian voi hoitaa erittäin monella tapaa, mutta kestävin ja tuloksia tuottavin tapa on tehdä se niin, ettei suorittaja kärsi nälästä. Ylipainoinen henkilö ei yleensä siedä sitä kovin hyvin. Kun paastoajat alkavat lähennellä vuorokautta tai jopa sen yli, tulee nälkä isoksi ongelmaksi. Ylipainoiselle ihmiselle toimii paremmin lyhyemmät paastot.
Useimmat pätkäpaastoon liittyvät kysymykset ja vastaukset
Laihduttaako pätkäpaasto?
Paastoaminen itsessään ei laihduta, eikä pätkäpaastoa alunperin siihen ole käytettykään. Jotta laihtumista tapahtuisi, täytyy ihmisen syödä vähemmän, kuin mitä kuluttaa. Paastokaan ei siis takaa laihtumista, mikäli syöntiaikaikkunan sisällä kaloreita tulee liikaa. Tästä syystä on tärkeää, mitä suuhun laitetaan silloin kun syödään. Roskaruoka ei ole hyvä vaihtoehto.
Kun halutaan laihtua, pitäisi sen tapahtua mahdollisimman ”vähällä vaivalla”. Tarkoitan tällä sitä, että ei kannata heti tehdä kaikkea mahdollista, mikä vaan tukee laihtumista. Silloin ei jää mitään työkaluja tulevaan, jos kaikki on käytössä heti. Lisäksi se tarkoittaa lähes aina sitä, että uusia hoidettavia asioita tulee arkeen kerralla aivan liikaa, joka puolestaan ruokkii epäonnistumista. Kun asioita jää kokoajan hoitamatta, tulee fiilis, että en pysty tähän.
Jotta tuloksia saadaan, ei myöskään ole tarpeellista myllätä koko elämääsi uusiksi. Siksi kannattaa valita vain ne olennaisimmat asiat, jotka ovat vaikuttaneet painon nousuun ja fiksata ne.
Esimerkkinä tähän voisi olla vaikkapa aamulenkki. Se on erittäin tehokas tapa tukea laihtumista, mutta kenenkään paino ei ole noussut siksi, että niitä ei ole tullut tehtyä. Syyt painon nousuun löytyvät ruuasta ja siksi niitä tottumuksia kannattaa lähteä muuttamaan ensin. Esimerkiksi aamulenkit voi ottaa käyttöön myöhemmin, jos painonpudotusprojekti kaipaa vaikkapa pikku lisäboostia.
Kannattaako pätkäpaasto ja ketoosi?
Ketoosissa rasvan palaminen perustuu elimistön muodostamiin ketoaineisiin, joita käytetään energiana. Kun hiilihydraattia ei syödä, joka on elimistön ensisijainen energianlähde, keho etsii korvaajan. Näitä ketoaineita muodostetaan rasvasta. Myös paasto edesauttaa näiden ketoaineiden muodostumista.
Kun ollaan pitkiä aikoja vuorokaudesta syömättä, keho kuluttaa loppuun glukoosivarastot ja ketoaineiden muodostuminen voi alkaa. Näin ollen pätkäpaastoa voitaisiin helposti ajatella ketoosia boostaavana tekijänä, mikäli nämä kaksi asiaa yhdistää.
Rasvanpolton näkökulmasta en kuitenkaan lähtisi yhdistämään niitä. Kuten olen aiemmin maininnut, rasva tulisi polttaa mahdollisimman normaalia elämää eläen. Mikäli nämä kaksi asiaa yhdistäisi, tulisi sinulle myös kaksinkertainen määrä haasteita. Vahavan BURN- tuoteperheen rasvanpolttovalmennuksista löytyy nämä molemmat ja mikäli ketoosi kiinnostaa, voit tutustua siihen tästä.
Mikä on pätkäpaasto pähkinänkuoressa?
Kysymykseen ”mikä on pätkäpaasto?” voi parhaiten vastata sanomalla, että vuorokaudessa on aikaikkuna, jolloin syödään ja aikaikkuna, jolloin ei syödä. Laihduttamisen näkökulmasta paras jako siihen on tässä valmennuksessa käyttämämme 16/8. Tämä tarkoittaa, että kahdeksan tunnin ajan saa syödä ja kuudentoista tunnin ajan paastotaan, eli ollaan syömättä.
Monesti ajatellaan, että paastoruokavalio voi olla todella vapaa, mutta ihan näin ei ole, mikäli haluat polttaa rasvaa paaston avulla. Ruuan tulisi olla ravinteikasta, kun aikaikkuna rajoittaa sen saantia. Painoa pitäisi aina kuitenkin pudottaa sillä tavoitteella, että kilot myös pysyvät pois. Mikäli itsensä totuttaa roskaruokaan pätkäpaastolla, tulee kilot takaisin kun paastoamisen lopettaa. On järkevämpää opetella laihduttamisen aikana syömään ruokia, joilla kilot pysyvät poissa, kun paastoaminen aikanaan loppuu.
Paino ei putoa pätkäpaastolla - mitä teen väärin?
Mikäli pätkäpaastolla paino ei putoa, johtuu se samasta syystä, mistä aina kun paino ei putoa – kaloreita tulee liikaa. Pätkäpaaston kalorit tulisivat olla miinuksella, niin kuin aina laihdutuksessa.
Vaikka pätkäpaasto on tavallaan rento tapaa poltella rasvaa, täytyy sen silti olla erittäin tarkasti suunniteltu. Korostan vielä, että peli muuttuu siinä kohtaa, kun pätkäpaastolla halutaan laihtua. Alunperin se ei ole ollut paastoamisen päätarkoitus.
Tarkasti suunnittelulla tarkoitan syömisen ja paaston suhdetta. Ylempänä on avattu eri malleja pätkäpaastosta ja kerrottu, miksi ne kaikki eivät ole laihduttamiseen hyviä. Pitää muistaa, että ylipaino johtuu terveellä ihmisellä liiasta syömisestä kulutukseen nähden, sekä huonoista valinnoista ravinnon suhteen. Jos tällainen ihminen laitetaan esimerkiksi sietämään kohtuuttomasti nälkää, loppuu dieettaaminen aika usein nopeasti. Tästä syystä liian lyhyt aika syömiseen paastolla ei toimi, vaikka silloin ehkä kalorit voisivat jäädä alas.
Mitä enemmän valveillaoloajasta on paastoa, sitä todennäköisemmin nähdään nälkää. Kun taas syömisen aikaikkuna on pidempi, esimerkiksi kahdeksan tuntia kuten tässä valmennuksessa, nälkä ei ehdi vaivata samalla tavalla. Mutta se voi taas tuoda ongelman, että kaloreita ehtiikin tulla liikaa.
Tästä syystä ruoka-aineet mitä syödään, pitää olla täyttäviä, mutta ei liian kaloritiheitä. Juuri tämä tarkka suunnitelmallisuus tekeekin Vahavan BURN- tuoteperheen rasvanpolttovalmennuksista niin tehokkaita.
Paastolla juominen - onko kahvimaito sallittua paaston aikana?
Pätkäpaastoa noudatettaessa kaikki kalorit tulisi ajoittua aikaikkunaan, jolloin syödään. Tällöin paaston aikana myös kaikki juomat tulisi olla kalorittomia tai ainakin mahdollisimman vähäkalorisia. Taas kun puhutaan pätkäpaaston noudattamisesta laihdutustarkoituksessa, on pelin henki aavistuksen eri, kuin tavoiteltaessa muita hyötyjä.
Idea poltettaessa rasvaa on olla saamatta liikaa kaloreita vuorokauden aikana. Nyt jos lisäät vaikka kahviin maitoa paaston aikana, saat kyllä muutaman kalorin, mutta sillä ei ole vuorokauden kokonaismäärässä juurikaan merkitystä. Jos taas juot sokerisia mehuja tai limsoja, sillä todennäköisesti on. Vetäisin siis rajan noiden kahden väliin. Maito kahvissa on ok, mutta kaikki muu kaloreita sisältävä juoma ei. Myöskään maitoa ei tulisi juoda janojuomana, vaan ainoastaan pieninä määrinä kahvissa.
Pätkäpaasto ja diabetes - mitä tulee huomioida?
Ihan ensimmäiseksi, mikäli sairastat jotain perussairautta, keskustele erityisruokavalion aloittamisesta lääkärin kanssa.
Pätkäpaastolla on todettu tutkimuksissa terveyshyötyjä. Kun ruuat syödään 8-12 tunnin aikana, tuetaan tällä elimistön sirkadiaanista rytmiä, eli eräänlaista sisäistä kelloa. Tällä tarkoitetaan elintoimintojen sidosta vuorokauden aikoihin. Syöminenkään ei ole hyväksi kellon ympäri. Elimistö tarvitsee taukoa ruuansulatusprosessista, sekä insuliinitasojen noususta, jota syöminen aiheuttaa.
Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on todettu hyötyjä pätkäpaastosta eri tutkimuksissa. Glukoositasot pysyvät paremmin normaalilukemissa, kun syöminen ajoittuu 10 tunnin aikaikkunaan. Hyötyä saadaan vielä lisää, kun pätkäpaastoa noudatetaan laihduttavasti.
Tyypin 1 diabetesta sairastaville paastoa ei lähtökohtaisesti suositella. Tutkimusnäyttöä on, että paastoaminen myös tässä tapauksessa muutoin terveellä ihmisellä on mahdollista, mutta vaatii erityisen tarkkaa seurantaa ja suunnittelua lääkärin toimesta.
Pätkäpaasto sopii erityisesti:
– Ylipainoiselle ja perusterveelle ihmiselle.
– Henkilölle, joka kokee perinteiset tavat dieetata haastaviksi.
– Henkilölle, joka on kenties epäonnistunut usein painonpudotusprojektissa.
– Henkilölle, joka ei ole koskaan noudattanut minkäänlaista ruokavaliota.
Pätkäpaasto ei sovi:
– Vanhuksille. Heidän olisi saatava ravintorikasta ruokaa rajoituksitta.
– Joitain perussairauksia sairastaville. Konsultoi tästä lääkäriäsi.
– Imettäville. Myös tässä tapauksessa terveellistä ja ravintorikasta ruokaa ei tulisi rajoittaa painonpudotustarkoituksessa.
– Tavoitteellisesti kovaa treenaavalle. Kun lihasta rasitetaan kovaa, tulisi riittävä rakennusaine saada ruuasta palautumiseen. Pitkä paasto voi aiheuttaa lihasta purkavan tilan.