Ei tuotteita ostoskorissa
Rasvanpoltto
Rasvanpoltto perustuu karrikoidusti siihen, että syödään vähemmän kuin kulutetaan. Tämä edellyttää sitä, että aineenvaihdunta toimii normaalisti.
Kun treenataan aina täysillä, saadaan kehitystä tiettyyn pisteeseen asti varmasti. Varsinkin treeniuran alussa lihas kasvaa, kun vaan säännöllisesti käy salilla. Kun tästä ”helposti” tulevasta kehityksestä halutaan eteenpäin, pitää alkaa kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Varsinkin ilman kiellettyjä aineita ns. ”kaurapuurolla” pidempään treenanneen kehitys alkaa helposti junnata jossain kohtaa paikallaan, jos tekemisestä puuttuu idea.
Peruslähtökohta ovat tietysti treenitekniikat. Kohdelihas pitää saada työskentelemään, jos lihaskasvua halutaan saada aikaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa treeniuraa tämän laittaa kondikseen, sitä parempaa kehitystä varmasti saa.
Kun tekniikat alkavat olla kunnossa, tullaan intensiteettiin. Jos rasitus ei ole riittävän kovaa, ei lihaskasvua tapahdu, vaikka ohjelma olisi mikä. Pelkkä ohjelma ei siis ole avain mihinkään, ilman kovaa suorittamista. Tämä asia on ehkä eniten tänä päivänä hukassa. Kun sosiaalisesta mediasta saadaan reiden swiippiä pienellä painolla, kevyesti tarkkaan viimeistelevän ammattikehonrakentajan tekemisestä kuva, että tällaista on lihaksen kasvattaminen. 99%:n kohdalla siitäkin porukasta voidaan olla varmoja, ettei peruslihasmassa ole siten hankittua, vaan raskailla perusliikkeillä. Samoin pakaraa erilaisilla kuminauhoilla jännittelevä Bikini Pro on todennäköisesti varsinaisen pakaran lihasmassan hankkinut kyykkäämällä ja kovaa. Tähän liittyy myös mekaaninen rasitus, johon tullaan seuraavaksi.
Varsinkin kaurapuurolla treenaavan tärkein yksittäinen lihaksen kehittymiseen vaikuttava tekijä on mekaaninen rasitus, eli kuorma, jota lihaksella nostetaan. Kun siis voimatasot nousevat, päästään isompiin treenipainoihin ja näin saadaan lisää lihaskasvua. Myös voima, niin kuin lihaskin, kehittyy tiettyyn pisteeseen, kun vain treenaa. Moni saavuttaa tämän pisteen muutamassa vuodessa ja sen jälkeen kehitys saattaa alkaa junnata paikallaan. Joka treeni laitetaan se sama 100kg penkkiin ja hyvänä päivänä tulee kuusi toistoa, huonona neljä. Moni voi jatkaa tätä samaa kymmeniä vuosia ja ajatella että kyllä se sieltä vielä nousee. Jossain kohtaa sitten havahtuu, että eipäs olekaan noussut ja kroppakin on näyttänyt samalta yhtä kauan. Tähän ongelmaan löytyy ratkaisu oikeanlaisella ohjelmoinnilla. Ohjelmoinnissa huomioidaan erikseen kaudet, jolloin voimatasoja nostetaan ja kaudet, jolloin siitä korjataan hedelmää. Voima ei kasva siten, että pyritään vaan lyömään lisää rautaa joka viikko. Se tie on lyhyt varsinkin kaurapuuro treenaajalla. Voiman tuoton lisäämisessä täytyy osata pelata kuorman lisäksi toistomäärillä ja volumella. Kun näitä muutellaan viikoittain oikeassa suhteessa ja oikean mittaisen ajan, saadaan voimantuottoa parannettua. Kun ns. voimakausi päättyy, siirretään korotetut voimatasot lihasta kasvattavalle toistoalueelle. Hedelmää korjataan x aikaa, kunnes tehdään korotus uudestaan ja päästään hieman korkeammalle kuin edellisellä kerralla. Tässä idea näin pähkinän kuoressa.
Perussaliharjoittelu ja siinä kehittyminen erottuu monista muista urheilulajeista siinä, että pidemmän tähtäimen suunnitelmallisuutta käytetään hyvin harvoin. Verkosta saatavissa valmennuksissa Vahavan tuotteet ovat ainoita, joihin tämä on sisäänrakennettu. Hyvin yleinen ajatusmalli on vain tehdä joka kerta jotakin eriä, jotta ärsyke muuttuu. Kun näin toimitaan, on kehitystä mahdotonta seurata. Se myös jättää liikaa tilaa ”musta tuntuu” treenaamiselle, jolloin kuormat ja liikkeet valikoituvat liikaa päivän fiiliksen mukaan. Juuri seurattavuus tulee isoimmaksi ongelmaksi. Kun joka kerta treeniä muutetaan, ei ole mitään mitä parantaa edelliseen treeniin. Tällöin tehdään vain joka kerta täysiä ja törmätään aiemmin mainittuun ongelmaan kehityksen paikallaan junnaamisesta. Kehittyminen perustuu koko paketin parantumiseen, mutta joka osa-aluetta ei voi yhtä aikaa parantaa. Siitä on kyse ohjelmoinnissa.
Jos halutaan kehittyä vuodesta toiseen, täytyy ärsykettä ja kausia vaihtaa niin kuin aiemmin on todettu. Hyvin usein kuitenkin suorituskyvyn, eli hapenoton puute, tekee treenaajasta 8-12 toistoalueen vangin. Lihasta kasvattavassa harjoittelussa on hyvä päästä myös pidempiin sarjoihin, mutta varsinkin jaloissa, kun aletaan kyykyssä lähestyä kahtakymmentä toistoa, loppuu sarja hyvin usein hapen puutteeseen, ei lihaksen väsymiseen. Sellaisia sarjoja ei kovin usein käytetä, mutta niihin pitää pystyä. Jos hapenottokykyä ei erikseen treenata, se on hyvin harvalla riittävä. Tähän tarkoitukseen Vahavan LEGION ja B Strong -valmennuksissa käytetään mm. Power Cardio TM -harjoituksia, joilla tätä ominaisuutta kehitetään. Se kasvattaa myös treenin intensiteettiä, kun palautuminen sarjoista nopeutuu. Suomessa aerobisen harjoittelun hyötyihin aletaan myös pikkuhiljaa herätä, mutta maailmalla niitä on käytetty voimailu- ja lihaslajeissa jo pitkään.
Useita kertoja on parikymppisenä tehdyt ennätykset laitettu neli-viisikymppisenä uusiksi, kun ihminen on tullut Legion tai B Strong -valmennukseen. Asiat eivät tapahdu heti, mutta kun on malttia antaa ohjelmoinnin tehdä tehtävää, on tulosta alkanut tulla. Lihaksen ja voiman kasvatus on usean eri osa-alueen summa ja niiden kehittäminen vaatii erilaisia jaksoja. Tästä syystä Vahavan valmennukset on suunniteltu siten, että mukana ollaan 365 päivää vuodessa. On myös mentaalisesti helpompaa tehdä, kun omaa edistymistä pystyy jatkuvasti seuraamaan. Ohjelmointi antaa myös treeniin tavoitteita. Joka viikko pitää parantaa edellisestä. Tämä saa ihmisen antamaan joka kerta itsestään paljon enemmän, kuin pelkkä fiiliksen mukaan tekeminen. Progressio on kaikki kaikessa ja mitä tehdään nyt, pitää liittyä siihen mitä tehdään seuraavaksi.
Rasvanpoltto perustuu karrikoidusti siihen, että syödään vähemmän kuin kulutetaan. Tämä edellyttää sitä, että aineenvaihdunta toimii normaalisti.